quarta-feira, 5 de fevereiro de 2014

Azeite Aromático - Aromatic Olive Oil

Um elemento que nunca falta na minha cozinha é o azeite aromático.

Sempre pronto, sempre à mão!
Uso-o em imensas ocasiões, mas com mais frequência nos grelhados.
Um simples bife de peru grelhado em uma ou duas colheres de azeite aromático, ganha logo outra dimensão.

E já agora, deixo-vos uma sugestão - colocado numa bonita garrafa, com uns fios de ráfia soltos e uma etiqueta "à maneira", pode por exemplo, vir também a ser uma das vossas prendas caseiras e originais de natal.

E que fácil que é!

**************************************************

An element that I always have in my kitchen, is the aromatic olive oil. 

Always ready, always handy! 
I use it in many different occasions, but more often in my grilled dishes. 
A simple grilled chicken breast, with one or two tablespoons of aromatic olive oil, goes to totally different dimension. 

The aromatic olive oil placed in a nice bottle with a few loose strands of raffia and a pretty tag, can also prove to be one of your original homemade Christmas gifts, for example. 
It's only a suggestion...

And how easy it is to make!





Ingredientes:

- 300 ml de azeite; 
- 3 dentes de alho grandes;
- 2 folhas médias de louro;
- 2 malaguetas;
- 1 raminho de rosmaninho (eu hoje não tinha);
- 1 lima (eu usei lima, mas também já fiz com limão e com vinagre e ficou igualmente bom, é portanto uma opção vossa).


Colocam-se todos os ingredientes, à exceção da lima, na frigideira em lume muito brando (muito importante!), até o alho começar a ganhar uma crosta à volta. 
Quando isso acontecer o azeite já absorveu os aromas todos.
Retira-se depois do lume e espreme-se a lima sob o azeite ainda morno. 

Ingredients: 

- 300 ml of olive oil; 
- 3 large garlic cloves; 
- 2 medium bay leaves; 
- 2 chillies;
- a bunch of rosemary (out of stock for me today);
- 1 lime (I used lime, but had previously used lemon and vinegar, and it's equally good, so it's up to you).


Put all the ingredients in a pan, except the lime, in a very low heat (very important!), until the garlic starts to gain a crust around. 
When this happens the oil has absorbed all the flavors.
Remove then from the heat and squeeze the lime into the olive oil. 



Mais ideias para prendas de Natal caseiras, aqui e aqui.
More ideas for handmade/heartmade Christmas gifts, here and here.


Pode seguir Sofias's Whispers através:
You can follow Sofia's Whispers on: 

Sem comentários:

Enviar um comentário

Thank you so much for your visit, and for taking the time to leave me a comment.
It is always a pleasure to hear from my readers, and it really makes my day!
Sofia
xxx


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...